Hoe werkt de KultuurCentrale?
Veelgestelde vragen
Over ons
Menu
Sluiten
Prikbord
Profielen
Groepen
Cultuuronderwijs
Registreren
Inloggen
Registreren
Inloggen
Prikbord
Profielen
Groepen
Cultuuronderwijs
Hoe werkt de KultuurCentrale?
Veelgestelde vragen
Over ons
Filteren
Filteren
Aanbieders
Producten
Disciplines
Doelgroepen
Kerndoelen
Locaties
Leerlingrollen
Productvormen
Tijdsduur
Vakken
Aanbieder gevestigd in
Filteren
Producten
Aanbieders
Cultuuronderwijsproducten
Zoeken
Portret
Door van der Keur, illustrator en zakelijk tekenaar, docent
De kinderen leren tijdens de workshop hoe je een portret kunt tekenen. Dit kan desgewenst met verschillende materialen, denk bijvoorbeeld aan houtskool, potlood, of plakkaatverf, maar linosnede of monoprint behoort ook tot de mogelijkheden. Max 15 deelnemers per les.
Oorlogsjaren
Merel Thomese cultuureducatie
Herbeleef de oorlogsjaren en vier 80 jaar Vrijheid! Stap in de geschiedenis en ontdek hoe de Tweede Wereldoorlog Westerwolde heeft gevormd! Met het lesproject Oorlogsjaren beleven leerlingen van groep 7 en 8 de impact van oorlog en de betekenis van vrijheid. Dit interactieve lespakket, onderdeel van de Canon van Westerwolde, brengt historische gebeurtenissen tot leven met boeiende verhalen, opdrachten en excursies. Door de ogen van tijdgenoten ervaren leerlingen hoe het was om te leven in oorlogstijd en wat de bevrijding betekende. Drie vensters op het verleden: 1935 – Kamp de Beetse: Het leven in een werkkamp vóór de oorlog. 1940 – De Duitse inval: De impact van de bezetting op Westerwolde. 1945 – De Bevrijding: De weg naar vrijheid en de wederopbouw. Maak geschiedenis tastbaar in de klas en tijdens excursies op een historische locatie in je eigen omgeving. Doe mee en laat leerlingen 80 jaar vrijheid bewust ervaren!
Workshop in Werkman technieken, druktechniek op papier
Mary Velthoen
Druktechniek op papier met blokprintinkt en rollers. De leerling kan vormen naar de verbeelding of vanuit de waarneming ontwerpen en uitsnijden of knippen. De leerling kan een eigen beeldverhaal vertellen naar aanleiding van het workshopthema. Het thema kan in overleg worden vastgesteld. Bijvoorbeeld een gedicht verbeelden, het thema vrijheid. Jouw verleden en toekomst dromen.
TAAL EN BEELDENDE VORMING
* Krebh * Heleen van den Broek
Een cursus voor leerkrachten die meer leven willen realiseren in hun werk. Veel leerkrachten weten dat het belangrijk is om leerlingen ook met de handen te laten denken en werken: experimenteren met materialen, verschillende technieken verkennen, creativiteit ontsluiten en een eigen smaak ontwikkelen. Toch komen maar weinig leerkrachten eraan toe, want er moet al zo veel… In deze cursus leer je verschillende technieken om beeldend te werken, maar ook hoe je beeldende vorming kunt integreren met de inhouden van jouw taalonderwijs: niet stapelen, maar verrijken! Zo kunnen schrijfproducten van kinderen als startpunt dienen voor een beeldende uitwerking, werk je door te kijken naar kunst en erover te praten aan de mondelinge taalontwikkeling, en onderschrijf je het belang van een foutloze tekst wanneer je deze gaat illustreren, presenteren of bundelen: kunst is een prachtig medium om je onderwijs leuker en betekenisvoller te maken! De bijeenkomsten zijn actieve lessen waarin taal en kunst steeds aan elkaar worden gekoppeld. We zullen veel technieken zelf uitproberen. Daarna bespreken we samen hoe je dit kunt inzetten in je eigen groep. Doordat er leerkrachten uit verschillende bouwen bij elkaar zitten, kan deze toepassing voor iedereen anders zijn. We geven je veel praktische handvatten voor je eigen praktijk. Je gaat vol ideeën en inspiratie weer naar je eigen groep. Inhoud In vier bijeenkomsten komen aan de orde: • Werken met taalrondes en beeldende opdrachten bij eigen teksten; • Beeldende technieken: stempelen, sjabloneren, collage, tekenen, krijt, schilderen, aquarelpotlood, krijt, ecoline, textiel, media, boetseren, werken met kosteloos materiaal, boeken maken; • Theorie en praktijk: beeldende vorming koppelen aan taalonderwijs en andersom, inclusief aandacht voor de nieuwe kerndoelen Nederlands; • Reflectie op de uitgevoerde lessen en op beeldend werk van kinderen. De cursus is voor leerkrachten primair onderwijs en wordt gegeven op: (1e ronde 2025 - 2026) 1 oktober - 5 november - 3 december - 7 januari of (2e ronde 2025 - 2026) 4 maart - 1 april - 6 mei - 3 juni Er wordt gewerkt van 15.00 - 17.30 uur in het Krebh Lokaal, Travertijnstraat 12, Groningen
Klappen voor Bart - cabaret over pesten
Klappen voor Bart
Klappen voor Bart is een cabaretprogramma over pesten. Bart werd zelf op school jarenlang getreiterd en geslagen vanwege zijn hazenlip. En nu is hij terug als cabaretier. In een knallende voorstelling vol zelfspot vertelt hij wat hij allemaal heeft meegemaakt. Over zijn angst om naar school te gaan. Over nooit opgeven ondanks alles. En over hoe trots hij is dat hij dit nu op scholen durft te doen. Een steun in de rug voor alle jongeren die op dit moment worden gepest, en een dwingende oproep aan iedereen die het ziet gebeuren: word geen meeloper, maar doe iets. De voorstelling speelt al een aantal jaar op middelbare scholen. Veel scholen boeken de voorstelling elk jaar opnieuw, van praktijkschool tot gymnasium. Ook krijgen we erg positieve recensies. We passen de voorstelling regelmatig aan op nieuwe ontwikkelingen in social media. Bij de voorstelling zit ook een boeiend lespakket met prikkelende video's en opdrachten. Dat is kant en klaar, zodat het voor de docent weinig voorbereidingstijd in beslag neemt. We nemen professioneel licht en geluid mee, dus u hoeft alleen te zorgen voor een verduisterde speelruimte met zitplaatsen en stroom. Dat kan een aula zijn, maar ook een gymzaal, theater of cultuurcentrum in de buurt. Vervolgens spelen we 1,2 of 3 voorstellingen voor maximaal 100 leerlingen per keer. Tot slot hebben we iets meer dan een uur nodig om af te breken.
Ervaar de Kunstwerf- Kom meemaken- De rondleiding
Jonge Harten Theaterfestival
Het educatieve aanbod van de Kunstwerf zoekt naar datgene wat verteld mag worden. Hoe existentieel of minuscuul dat ook is. Iedereen heeft een verhaal. Samen met onze professionele verhalenmakers duik je in verschillende disciplines en beleef je de Werf zoals jij dat wilt. Maak mee, vertel of speel jouw verhaal! Wij openen onze deuren en gaan samen aan de slag. Een unieke ervaring van begin tot eind. Begin bij het begin. Jij leert ons kennen en wij jou. KOM MEEMAKEN – de rondleiding Wil je meemaken wat de Kunstwerf is? Weten wat zich achter alle deuren afspeelt? Kijken in de verborgen uithoekjes en de grootse zalen? Weet dan: verbeelding is de sleutel die hier alle deuren opent. Tijdens ‘KOM MEEMAKEN – De Rondleiding’ maak je kennis met de Kunstwerf: een plek waar verhalen worden gemaakt. Ontmoet authentieke makers en ontdek alles wat er op deze creatieve plek gebeurt. Je woont een repetitie bij en dompelt je onder in alles wat er nodig is om een verhaal naar het podium te brengen. Licht, geluid, kostuums, techniek en alles wat zich achter de schermen afspeelt; jij gaat ervaren hoe het werkt.
Ervaar de Kunstwerf: Kom spelen - De masterclass
Jonge Harten Theaterfestival
Het educatieve aanbod van de Kunstwerf zoekt naar datgene wat verteld mag worden. Hoe existentieel of minuscuul dat ook is. Iedereen heeft een verhaal. Samen met onze professionele verhalenmakers duik je in verschillende disciplines en beleef je de Werf zoals jij dat wilt. Maak mee, vertel of speel jouw verhaal! Wij openen onze deuren en gaan samen aan de slag. Een unieke ervaring van begin tot eind. Begin bij het begin. Jij leert ons kennen en wij jou. KOM SPELEN – De masterclass Wil jij graag echt de diepte in? Kom dan spelen op de Werf! De makers op de Kunstwerf hebben de skills om alle verhalen naar het podium te brengen. We hebben alle middelen in huis. Voor we je achter alle creatieve deuren op de Werf laten kijken, zijn we razend benieuwd naar de verhalen die er in jou huizen. Jij hebt iets te vertellen. Wij luisteren met ingehouden adem. Tijdens ‘KOM SPELEN – De masterclass’ vormen we een groep van makers. Zes uur lang gaan we de vloer op en wordt de groep begeleid door professionals. We gaan verder dan de workshop en kijken collectief welke verhalen er leven binnen de groep. Welke impact willen jullie maken? En wat is de beste manier om dat te doen? Deze dag maken jullie de vertaalslag; van binnen naar buiten. Op het podium. Groots in kwetsbaarheid, met een verhaal dat de buitenwereld mag ontmoeten.
Ervaar de Kunstwerf: Kom vertellen - De workshop
Jonge Harten Theaterfestival
Het educatieve aanbod van de Kunstwerf zoekt naar datgene wat verteld mag worden. Hoe existentieel of minuscuul dat ook is. Iedereen heeft een verhaal. Samen met onze professionele verhalenmakers duik je in verschillende disciplines en beleef je de Werf zoals jij dat wilt. Maak mee, vertel of speel jouw verhaal! Wij openen onze deuren en gaan samen aan de slag. Een unieke ervaring van begin tot eind. Begin bij het begin. Jij leert ons kennen en wij jou. KOM VERTELLEN – De workshop Ben je benieuwd welke verhalen wij op de Werf vertellen? Wij zijn minstens zo benieuwd naar die van jou. Laat ons weten wanneer je wilt komen. En vergeet niet je eigen verhalen mee te nemen! Tijdens ‘KOM VERTELLEN – De workshop’ maak je kennis met de verhalenvertellers van de Kunstwerf. Wat is er voor nodig om een verhaal naar het podium te brengen? Je gaat zelf aan de slag met onze professionele makers en duikt in verschillende disciplines. Volg een workshop beweging en laat je lijf spreken. Of pak een instrument en laat het je stem vertalen. Misschien zet je een masker op en speel je wat er volgens jou in de wereld in mag zijn. Hoe jij je verhaal ook wilt vertellen, samen gaan we op onderzoek uit. Aan het einde van de workshop presenteer je je verhaal en maken we samen met de groep één performance. Waarmee we elkaar inspireren en waar voor ieder verhaal tijd, plek, en ruimte is.
Assepoester
Stichting de vertellende piano
De vertelster kijkt in haar eeuwenoude vertelbol en ziet een meisje verdrietig en alleen zitten voor de open haard. Ze wordt gepest door haar oudere zusjes. Samen met de klas besluit de vertelster om het meisje te helpen, het meisje heet Assepoester. Assepoester is een muzikale voorstelling van de vertellende piano. Het verhaal van Assepoester wordt in deze voorstelling als rode draad gebruikt om kinderen op speelse wijze in aanraking te laten komen met klassieke muziek. De voorstelling bevat veel interactieve elementen om de kinderen in het verhaal te betrekken. Samen gaan we zingen, dansen en bewegen, om zo het verhaal en de klassieke muziek te beleven. Tover je mee?
Paniek! Waar is de muziek?
Stichting de vertellende piano
In een bos hier niet zo ver vandaan, komt de zon langzaam op. De dieren worden elke dag heerlijk wakker van de mooiste klanken. Maar op een dag is het stil…muisstil. Alle dieren in het bos verslapen zich! Help mee met zoeken. Wie maakte elke ochtend die mooie muziek en belangrijker, waarom is deze geheime muzikant ermee gestopt? De vertellende piano laat jonge kinderen op een leuke en vrolijke manier kennis maken met klassieke muziek. Een voorstelling vol emotie en begeleid door live pianomuziek. Samen met de kinderen gaan we zingen, dansen en feest vieren.
Acrobaat Kees heeft hoogtevrees
Stichting de vertellende piano
Acrobaat Kees is koorddanseres. Tijdens het hoogtepunt van haar act in het circus, laat iemand op rij één een hele harde scheet. Acrobaat Kees schrikt hier zo van dat ze naar beneden valt en vanaf dat moment hoogtevrees heeft. Kees besluit weg te lopen van het circus en ze verdwaalt in het bos. Lukt het acrobaat Kees om de weg terug te vinden naar het circus en van haar hoogtevrees af te komen? Het verhaal van Acrobaat Kees wordt in deze voorstelling als rode draad gebruikt om kinderen op speelse wijze in aanraking te laten komen met klassieke muziek. We gaan samen zingen, dansen en nog meer om zo het verhaal en natuurlijk de klassieke muziek te beleven. Het is een verhaal dat leert dat je je angsten kan overwinnen.
Muzieklessen vol avontuur | Kinderboekenweek 2025
BOOM BOOM CLAP
Wij dompelen in oktober 2025 jouw school muzikaal onder in het Kinderboekenweek thema van dit jaar! Speciaal voor de Kinderboekenweek hebben we voor alle groepen van de basisschool nieuwe muzieklessen ontworpen, helemaal passend bij het thema Vol avontuur. Elke les bevat een nieuw geschreven lied en een selectie aan passende werkvormen zoals spelen, ontwerpen, luisteren, bewegen of creëren. In oktober 2025 gaan wij op pad en komen we graag een dag muziekles geven op jouw school. Zit jij klaar voor avontuurlijke muzieklessen?
Hippe Gasten on tour
Hippe Gasten
Wij Hippe Gasten, verzorgen een Amerikaanse Schoolbus Show. Onze Amerikaanse Schoolbus is een unieke podiumwagen. We rijden er mee het schoolplein op en binnen 10 minuten staan we te spelen voor de hele school. Ons popconcert is geschikt voor kinderen van groep 1 t/m 8. Succes gegarandeerd met onze Amerikaanse Schoolbus Show, want wij zorgen voor een flinke dosis interactie, waardoor de betrokkenheid en het enthousiasme van de kinderen groot is. De kinderen genieten met volle teugen van (misschien wel hun eerste) popconcert! Voor een indruk van de Amerikaanse Schoolbus: https://youtu.be/QGfwe68cpZg?si=jwUdRhA3bMnc4wE8 (1 min 15) Ter voorbereiding of verwerking is er de mogelijkheid om gebruik te maken van ons lespakket met daarin o.a. aandacht voor dans, informatie over instrumenten en rockmuziek, creatieve opdrachten, tekst verklaren, schrijven en meer. De kinderen verdiepen zich in alles wat met een muziekoptreden te maken heeft, waardoor de show context krijgt en de kinderen betekenisvol leren. Het lespakket sluit aan bij de kerndoelen. Neem een kijkje in ons zeer laagdrempelige, handzame Padlet-lespakket: https://youtu.be/QXPX7c54_wE (2 min 15) (De prijs van de show is extra aantrekkelijk wanneer we op één dag op 2 of 3 scholen spelen binnen een straal van ongeveer 15 km.)
Met Hippe Gasten De Wereld Rond
Hippe Gasten
Wij, Hippe Gasten, verzorgen ook een popconcert in een theaterjasje, waarbij kinderen en leerkrachten de kans krijgen om te genieten van een theaterbezoek. Zoals je van ons gewend bent, is er volop interactie en valt er veel te beleven. Onze voorstelling wordt goed ontvangen. Voor een indruk & het verhaal: https://youtu.be/6TvUY5ttseU?si=vpXsAARRvf- Eym22 (1 min 21) Ter voorbereiding of verwerking is er de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van ons lespakket in de vorm van een werkboekje. Voor een kijk in het werkboek: https://www.hippegasten.nl/downloads/index.php
Het Muzikaal Meespeel Avontuur "Waar is het cadeau?"
Sonja de Haan
Beschrijving : Ga je mee op avontuur in de vrolijke voorstelling "Waar is het cadeau?" Puck is jarig en daarom organiseert Guusje voor haar vriendje een feestje in het bos. En daar horen natuurlijk slingers, toeters, ballonnen, muziek en een cadeautje bij. Maar dan raakt het cadeau kwijt! Zouden ze het terug vinden? Kijken, luisteren, bewegen, zingen en doen! Een vrolijk interactief avontuur met veel liedjes en instrumenten om naar te luisteren en kijken en waarbij de kinderen ook worden uitgenodigd zelf mee te doen. Echt een muzikaal cadeautje!
De voedselketenoptocht
Productiehuis Spinbarg
DE VOEDSELKETENOPTOCHT Een lessenserie die geschikt is vanaf groep 4 of 5. Kerndoelen: Nederlands, digitale geletterdheid, kunst en cultuur, mens en natuur. KORTE OMSCHRIJVING De voedselketenoptocht is een serie van 4 lessen van 1,5 uur waarin kinderen zich op een speelse manier inleven in verschillende voedselketens in het Waddengebied. Kinderen gaan in groepjes voedselketens van drie wadwezens vormen en kiezen welk van de wadwezens ze zelf willen vertegenwoordigen. De serie bestaat uit twee inhoudelijke lessen en twee maaklessen en werkt toe naar het maken van een stopmotion animatie, waarin de drie dieren in een optocht voortbewegen en elkaar om de beurt opeten. De kleinste wordt als eerste gegeten, de grootste blijft over. LESMATERIAAL De kinderen krijgen door ons ontwikkelde informatiekaartenvan 15 wadwezens, waarmee verschillende voedselketens gevormd kunnen worden. Voorop de kaarten zie je het dier. Achterop de kaarten staan wat aanwijzingen over het dier. Ook krijgen ze een groot karton met daarop geschilderd: de zeebodem, de zee, een zandplaat en de lucht. DE VIER LESSEN De kinderen werken van het begin af aan in groepjes van drie. Elk groepje krijgt een stapeltje kaarten en een ondergrond. In de eerste les leren ze op een interactieve manier waar de dieren leven en hoe je aan de dieren kunt zien waar ze leven. Aan het eind van de les hebben ze alle dieren op de juiste plek op het karton gelegd. De tweede les gaat over de voedselketens: wie eet wie en waaraan kun je dat zien. Via een kwis gaan ze zelf voedselketens maken en uiteindelijk heeft elk groepje een eigen voedselketen en elk kind een eigen dier in die voedselketen. Aan het eind van de les presenteren de voedselketens zich voor de klas. De derde les is een maakles. Hier gaan de kinderen hun eigen dier knutselen, waarmee ze in les vier gaan animeren. Deze les begint met een korte demonstratie stopmotion animatie en de mogelijkheid om het zelf te proberen. Dat inspireert ze om hun diertjes zo te maken, dat er verschillende onderdelen kunnen bewegen. In de vierde les gaan ze de optocht animeren. Met iPads, tablets of mobieltjes met daarop een stopmotion animatie-app. Het eindresultaat kan er bijvoorbeeld zo uitzien: https://youtu.be/W9S2GUnxEAo?feature=shared
Neem de regie!
Reinout Hellenthal
Het 2-lesuur vullende programma 'Neem de regie!' neemt de leerling mee achter de schermen van film en regie. Op laagdrempelige wijze wordt er kennisgemaakt met acteren en regisseren waarbij de leeruitkomst ligt op het prikkelen en inzichtelijk maken wat regie inhoudt en welke vaardigheden dit oplevert. Het programma is opgedeeld in een theoretisch en praktisch gedeelte en sluit goed aan op het vak CKV. 'Neem de regie!' stimuleert jongeren in Groningen zich te interesseren in de kunstdiscipline film en wordt afwisselend gedoceerd door een vakopgeleide regisseur en acteur. Bij het programma hoort een docentenhandleiding met werkopdrachten.
Speel, beweeg, communieer!
"Jazz en Verhalen: Te Vinden op Straat"
Een introductie in de kracht van creatieve communicatie Doel: Leerlingen ontdekken hoe ze kunnen spelen met lichaamstaal en woorden om zich creatief uit te drukken. 1. Introductie en Verkenning (30 min) o Uitleg van de Methode Doelwijt: hoe kunst, drama, en taal bijdragen aan het uiten van gevoelens en het versterken van zelfvertrouwen. o De omgeving van 'De Tuin in de Stad' biedt leerlingen een inspirerende ruimte om buiten de klas te leren. 2. Drama en Non-Verbale Communicatie (30 min) o Praktische oefeningen waarin leerlingen ontdekken hoe ze met lichaamstaal emoties kunnen uiten zonder woorden. o De rustige tuinomgeving helpt leerlingen om meer bewust te worden van hun non-verbale signalen. 3. Spelen met Woorden en Emoties (30 min) o Speelse activiteiten zoals woordspelletjes en improvisaties om leerlingen te helpen emoties te benoemen en met taal te experimenteren. o De natuurlijke sfeer van de tuin stimuleert hun verbeelding en helpt ze om zichzelf creatief te uiten. 4. Afronding en Reflectie (30 min) o Bespreking over wat de leerlingen hebben geleerd en hoe ze deze nieuwe inzichten kunnen gebruiken in hun dagelijkse leven. o De verbinding met de natuur moedigt leerlingen aan om open te zijn en hun creativiteit te blijven ontwikkelen.
Vriend of vijand
Merel Thomese cultuureducatie
Ervaar de nadelige gevolgen van oorlog in deze spannende leerervaring voor leerlingen van groep 7/8: 'Vriend of Vijand'! Terwijl de wereld zich richt op actuele conflicten in Oekraïne en Israël/Palestina, bieden wij jullie de kans om de 80-jarige oorlog, vlakbij huis, te verkennen via de Slag bij Noordhorn. Leerlingen duiken in de uitdagende vragen van vriendschap en vijandschap, simpelweg omdat goed en fout niet altijd logisch zijn. Dit project omvat een boeiend bezoek aan de Molen Fortuna, waar de leerlingen de plek en objecten uit de 80-jarige oorlog echt kunnen beleven! Terug op school gaan ze dieper in op de vraag: wie is vriend en wie is vijand? De voorbereidende les bevat een PowerPoint over vier perspectieven in de oorlog, waarna leerlingen emotienetwerken om te ontdekken hoe kennis hun gevoelens beïnvloedt. In de verwerkingsles onderzoeken ze ook de waarde van vrijheid. Tijdens de locatie-activiteit vertelt de molenaar over de Slag bij Noordhorn met behulp van een infographic, terwijl leerlingen de omgeving en geschiedenis verkennen, en historische voorwerpen met hun zintuigen bestuderen. Dit alles met opdrachten die hen aanmoedigen om verschillende perspectieven te onderzoeken, evenals hun eigen reacties op meningsverschillen en vrijheid. Meld je aan en laat de leerlingen de kracht van geschiedenis ontdekken!
Pekela - Poort naar de Wereld
Merel Thomese cultuureducatie
Ontdek jouw kansen! Welkom bij Pekela - Poort naar de Wereld, het inspirerende lespakket dat leerlingen uitdaagt om na te denken over hun eigen eigenschappen en kansen, geïnspireerd door de bloeiperiode in de Veenkoloniale scheepvaart. Gelegen in de provincie Groningen, waar Pekela een van de gemeenten met het laagste inkomen per inwoner is, willen we jongeren laten kennismaken met de mogelijkheden die hun regio biedt. Vaak zijn we ons niet bewust van de invloed van onze omgeving op ons leven; dit lespakket helpt hen om zich bewust te worden van hun unieke kwaliteiten en kansen. Wat Kun Je Verwachten? Het lespakket begint met een boeiende PowerPointles over de fascinerende bloeiperiode in de Veenkoloniale scheepvaart. Vervolgens duiken de leerlingen in een interactieve puzzel, waarin ze op zoek gaan naar antwoorden in online bronnen. De excursie naar het Museum Kapiteinshuis te Pekela biedt de kans om een werkboekje met zelfreflectievragen te gebruiken. Hier ontdekken ze welke eigenschappen en kansen ze bij zichzelf herkennen, gekoppeld aan het leven van de zeelieden, ambachtslieden en andere bewoners in het rijke zeevaartverleden. De rondleiding door het dorp Pekela laat hen de sporen van de scheepvaart in het landschap zien, met levendige verhalen die de geschiedenis tot leven brengen. Na deze inspirerende ervaringen keren de leerlingen terug naar school voor een creatieve verwerkingsles. Ze verbeelden de eigenschappen en kansen die zij belangrijk vinden, of dat nu van henzelf is, of van iemand uit de regio, of uit het verleden. Dit culminiert in het creëren van een (zelf)portret, waarin ze hun inzichten en gevoelens vastleggen.
De groeten van Klaasje (Wagenborgen)
Erfgoedpartners
Honderd jaar geleden woonde in Wagenborgen een meisje van 8 jaar, Klaasje. Net als de kinderen nu kreeg Klaasje met haar klas de opdracht om het dorp te verkennen en op te schrijven wat ze ziet. Er komt zelfs een echte fotograaf langs, wat in haar tijd best iets bijzonders was. De meester van Klaasje vraagt haar om een brief te schrijven voor de kinderen van de toekomst. In de brief beschrijft ze wat ze met haar klas heeft gezien in Wagenborgen. Hoe ziet de wereld er nu uit? Is alles nog hetzelfde, of zijn er ook dingen veranderd?
Regenbooggeschiedenis van Groningen
Alternative Groningen Tour
Van de late Middeleeuwen tot de jaren '90: welke sporen kunnen we vinden van LHBTI'ers in onze lokale geschiedenis? Verhalen van vervolging, onderdrukking maar ook emancipatie, activisme, feestelijkheden, kunst en cultuur komen in deze fietstour aan bod. In overleg is dit thema ook als presentatie op school verkrijgbaar.
Dansworkshops
F2 Dance Company
Op maat gemaakte projecten
Stadswandeling over geschiedenis van Groningse jongerensubculturen
Alternative Groningen Tour
Van nozems, provo's en hippies tot punks, hooligans en hiphopheads: jongeren hebben vanaf de jaren '50 de stad kleur gegeven. Op welke plekken hingen ze rond, watvoor muziek luisterden zij en hoe organiseerden zij zich? Maak het mee in een stadswandeling die ondersteund wordt door foto's uit de archieven. (In overleg ook als presentatie op school beschikbaar)
Veilig werken met gekleurd glas
Glasatelier Corine Deddens
Voor elke leeftijd kan een aangepast product worden aangeboden. De visjes die ik laat zien zijn door groep 1-4 gemaakt. De druppels zijn gemaakt door studenten van voortgezet onderwijs. Deze voorbeelden zijn gemaakt van fuse (gesmolten) glas wat ik in mijn atelier in de oven bak. Voor oudere kinderen vanaf 12 jaar is glas in lood ook mogelijk. Bij workshops van meerdere weken werk ik ook met keramiek.
The Next Generation of ZhuangZi
The Groundbreakers dancecompany
逍遥游 2022 In The Next Generation of ZhuangZi (TNGZ) zullen het werk van ZhuangZi, de Chinese moderne choreografe Liu Qi, Artistiek directeur van Guangdong Modern Dance Company, en choreograaf Cunsong Xu van Groundbreakers, samen met onderscheidende kunstenaars en performers uit de dans, muziek en vormgeving elkaar artistiek, fysiek en spiritueel ontmoeten.
De platenkoffer van Ede Staal
Museum Borg Verhildersum
Ede Staal is de koning van het Groninger lied. De platenkoffer bestaat uit een erfgoededucatieproject en extra creatieve lessen in de klas. Kinderen kunnen met behulp van de lessen en liedjes de Groninger taal beter leren kennen en worden geïnspireerd om zelf een lied en nog veel meer te maken. Al het lesmateriaal is digitaal en gratis beschikbaar. Zie: https://platenkofferedestaal.verhildersum.nl/ Nog leuker is het om daarbij een bezoek te brengen aan het Ede Staal Belevingscentrum in Museum Borg Verhildersum. Daar is een VR beleving van zijn liedjes, kun je vliegen boven Groningen en een taalspel spelen om inspiratie op te doen, zodat je daarna zelf een lied kunt maken. Daarbij kun je de hulp inroepen van Kasper Peeters. En als je lied af is, stuur dan een filmpje van de uitvoering naar info@verhildersum.nl. Het mooiste lied kan wellicht worden uitgezonden bij RTV Noord. INHOUD LESPAKKET 1. Introductieles over Ede Staal 60 minuten 2. Bezoek Ede Staal belevingscentrum 90 minuten 3. Workshop Zelf een lied maken in het Gronings 90 minuten 4. Acht creatieve lessen naar keuze: Een lied van Ede Staal is steeds het uitgangspunt voor een les. Uit de acht geselecteerde liedjes zijn thema’s gedestilleerd die daarbij aansluiten. Daar zijn diverse workshops aan gekoppeld zoals bijvoorbeeld het maken van een strip, een eigen lied, een foto. Je kunt een workshop zelf geven maar ook een externe docent inhuren.
Workshops mozaïek op locatie voor kinderen/volwassenen
Petra Helmantel creatieve projecten
Workshops mozaïek voor op scholen, buitenschoolse opvang of met volwassenen. Ik ben iemand met een creatieve geest die graag met jullie meedenkt over wat je kinderen aan zou willen bieden. Ik kom naar locatie en neem allerlei spullen (zoals tegeldelen om mozaïek te maken op voorwerpen) mee waarmee we aan de slag kunnen. Dat kan in een eenmalige workshop maar ook gedurende een aantal weken achter elkaar om zo prachtige dingen te maken. Na 30 jaar als orthopedagoog/gedragswetenschapper werkzaam te zijn geweest in de zorg, vind ik het nu elke keer een voorrecht om samen met kinderen (en volwassenen) iets moois te maken. Ik kijk er niet van op als iets anders gaat of als iemand zich wat anders gedraagt - samen komen we weer een stapje verder op het moment dat het wel lukt. Ook daarmee maak ik de wereld graag een beetje mooier!
creatief bouwen
Driever
De cursisten gaan aan de slag met allerlei verzamelde onderdelen van speelgoed en apparaten, hout etc om hiermee een sculptuur te maken. Afhankelijk van de leeftijd wordt er al dan niet gewerkt met machines of handgereedschap. Een uitgebreide versie van deze workshop verspreidt zich over een aantal dagen en dan beginnen de cursisten met het zorgvuldig demonteren van de apparaten om achteraf onderdelen te ruilen en te bouwen.
Workshop Highland Dancing
Highland Dancing.nl
In een op maat gemaakte workshop kunnen we leerlingen de beginselen van het Schotse Highland Dancing bijbrengen. Tijdens de workshop wisselen wij demo's en zelf oefenen af. Dit op de klanken van de Schotse doedelzak. Er kan zelfs een doedelzakspeler bijgeboekt worden, indien beschikbaar. De workshop is een echte workout, dus het kan ook als sportactiviteit ingezet worden. Daarnaast passen we natuurlijk perfect in een culturele week, waarin het Schotse dansen een onderdeel is. Neem contact op met ons om alle mogelijkheden te bespreken!